3. kolo OP: TJ Vítkov - ŠK U Lípy Malé Hoštice 4-4

20.11.2016 09:00

Posledních pár sezon jsme od malohoštických šachistů dostávali pravidelné příděly. Ani tentokrát se nám je nepovedlo porazit, ale i přes mírně kombinovanou sestavu k tomu tentokrát nechybělo mnoho. 

(1) Kuře – Jirka Klobouk 1-0. Po pěkném výkonu našeho hráče, který v zavřeném postavení soupeře otevřel jak konzervu s následným matovým útokem.

(2) Pavel Gazda – Slavoj 1-0. Partie plná omylů a odmítání drtivých úderů: nejdřív mohl vyhrát asi 2x bílý (neviděl), pak po chybě bílého mohl vyhrát černý (měl přijít mat nebo odběr dámy – v časové tísni černý taky neviděl), po časové kontrole a štamprli přišel chybný úhyb černého krále po šachu s následným odběrem lehké figury a bylo po partii.

(3) Dušan – Luďa Peťovský 1-0. Dušan se blýskl pěknou partií zakončenou drtivým útokem, když všechny černé figury úpěly pod nějakými vazbami.

(4) Jan Kašný – Jenda J. 1-0. Jenda sice šel do koncovky s koněm více, ale bílých pěšců bylo příliš, valili se na černého jako lavina, kterou nešlo zastavit.

(5) Jura K. – Richard Harazim 1/2. Jura potvrdil svou formu posledních dní, byl pevný jako skála a nepříjemného zkušeného soupeře k ničemu nepustil.

(6) Martin Gazda – Richard Sommer 1/2. První nabídka remízy zápasu přišla ze strany černého, bílý na přání kapitána odmítá. Nakonec se partie dohrávala jako poslední, ale na dělbě bodu partie a nakonec i zápasu se už nic nezměnilo. 

(7) Libo Pyš – Vojta Hubálek 1/2. Bílý pojal zahájení hodně hazardně a nekorektně, černý nabídku figury s vyhranou pozicí s díky odmítá. Po chvíli potahování figur dáno za remis. 

(8) Lucka Matějíčková – Jarek Karásek 1/2. Na poslední chvíli povolaný Jarek chtěl hrát hlavně bezpečně, což se mu podařilo. Protože i soupeřka hrála podobně, po redukci materiálu dáno za remis.

Konečná plichta asi odpovídá dění na deskách, se 4 body se držíme uprostřed tabulky. V příštím kole zajíždíme do Palestiny a pokusíme se zase o něco přiblížit k čelu tabulky.

Z ostatních zápasů 3. kola OP stojí za zmínku debakly Orla C v Píšti a Štěpánkovic v Kravařích. Darkovičky po těsné výhře v Polomi dotírají na čelo, samostatnou kapitolou je trapná osmiremízová plichta ze vzájemného zápasu benešovských týmů.