Vítkov „B“ po půlce sezony aneb platíme nováčkovskou daň

17.12.2017 09:00

 

Rozdíl mezi hospodským (beranovým) a soutěžním šachem na vlastní kůži zažívají nováčci v řadách našeho Béčka. Vedeni kapitánkou Aničkou ale statečně vzdorují nepřízni osudu proti zkušenějším protivníkům. 

Nejblíže k bodu bylo asi hned v 1. zápase proti Dolnímu Benešovu, ve kterém naši pár nadějných pozicí nedotáhli k lepšímu výsledku. 

Tvrdou daň z nezkušenosti zaplatil hned v dalším zápase Petr, když byl trochu zbytečně kontumován za mobil, což rozhodilo zbytek týmu, takže ve Velké Polomi nebyli naši sto klást větší odpor. 

Doma s Kravařemi pokračovaly splátky nováčkovské daně, Anička pár slovy popsala průběh zápasu takto:

Jako kapitánka družstva jsem uvítala hráče z Kravař, kteří mi hned v úvodu poděkovali za upozornění na vypnutí telefonu.

(1) Šauman – Peřina: Péťa bojoval velice rozvážně. Ale velká škoda, kdy v konečném výsledku opustil chráněné pole jezdcem a dostal se do svízelné situace. Skončil prohrou.

(2) Papež – Onderka: musím pochválit Vlastíka za jeho vytrvalost. Velice náročná hra, která trvala téměř 3 hod. Pole obsazené - dvě věžky, dáma ve střehu vše směrovalo k výhře, ale někdy zaváhání vzít nabízenou figurku se nám nevyplácí, protože soupeř má možnost ještě v dané chvíli taktizovat. Škoda, ale pochvala za velkou vytrvalost Vlastíku!

Na (3) kanára zachraňující Jarek Plavecký uhrál remíz s p. Richterem. Jarek zatím nezklamal. Hraje opravdu rozvážně. Díky Jarku.

(4) Rinka – Dudová: zpočátku jsem si nechala zbytečně vzít dvě figurky. U mne zbytečný spěch a i když samotná hra byla srovnaná, v závěru jsem předpokládala výměnu dam, soupeř to viděl jinak a vzal mi jinou figurku, kdy nastal mat.

(5) Barbořák – Sandert: Tomáš rovněž nový hráč skončil s prohrou, ale jeho zájem o zkvalitnění hry si velice vážím.

Poslední kolo před Vánoci v Píšti nasazujeme na zadní desky zkušené matadory Richarda a Jendu, kteří svou úlohu plní na sto procent. Z kmenových hráčů béčka se k nim bohužel nikdo nepřidal, takže jsme odjeli opět s prázdnou.

Do konce soutěže nám chybí 4 kola, z toho 3 proti spolufavoritům soutěže.

Šachisty v Kančích horách bude ovšem nejvíce zajímat derby zápas koncem ledna v Budišově mezi týmy Budišov B a Vítkov B! Škoda, že nebudou onlajny, očekává se totiž tuhý boj :) !